Akvareller er blevet en populær kunstart blandt amatører i Danmark, da det er en forholdsvis nem kunstart at give sig i kast med, da det ikke kræver de store forkundskaber, og man kan lære imens man producerer akvareller. Man mener, at denne kunstart kom til Europa fra den tyske renæssancemaler, Albrecht Dürer, der startede med at male akvareller af planter og dyr, som han havde observeret i naturen.

Generelt siges det, at akvarelmaleri er malerier, hvor man benytter farver, som er blevet opløst i vand. Ved akvarel maler man på forgængelige materialer, som typisk vil være enten papir, papyrus, pergament eller skind.

Hvilke kendJean-Honoré_Fragonard_022te malere findes der inden for denne kunstart?

Da det er en relativt let form for kunst at give sig i kast med, afspejles dette i antallet af malere. Blandt de mest kendte i hele verden, kan man for eksempel nævne følgende malere, der på den ene eller den anden måde har påvirket denne kunstart og givet den sit eget præg:
* Den franske maler, Jean-Honoré Fragonard, som levede fra år 1732 til år 1806.
* Den flamske maler,
Peter Rubens, der levede fra år 1577 til år 1640.
* Den flamske maler, Anton van Dyck, som levede fra år 1599 til år 1641.

Malingen

Malingen blandes ved, at man blander enten naturligt eller syntetisk fremstillet pigment med et bindingsmiddel, der enten består af gummi, glycerin, honning eller vand. Bindingsmidlet binder herefter farven fast til det papir, som man har valgt at benytte, mens glycerin sørger for, at farven er blød og relativt let at opløse i vand. Når man har malet, fordamper vandet relativt hurtigt, hvorved en akvarel tager kort tid at tørre i forhold til andre malerier.

Papiret

Papiret fås i forskellige vægte. Her fortæller papirets vægt noget om, hvor meget vand det kan suge, hvor et tungere papir derfor kan klare mere maling end et lettere papir. Papirene fås desden med forskellige overflader. Alt efter hvilken overflade man har valgt, kommer det til at spille ind på, hvordan det færdige produkt bliver.